Wirewwork
.

av Jonny Carlsson
Om
Om mig...

Välkommen till min hemsida om luffarslöjd, hoppas du hittat någonting som du gillar. Jag heter Jonny Carlsson och är upphovet till de alster du hittat på den här sidan.

Har du frågor eller funderingar kan du skicka ett epost till: kalle.k75@gmail.com

Vill du se mina alster i verkligheten så har du möjlighet att se dem under olika marknadsdagar som anordnas i Piteå med omnejd. Under sommrarna brukar jag ha mina alster till försäljning på Öjebyn Kyrkmarknad, mot höstsidan är det marknad i Råneå och strax före jul så är det dax för gammeldags julmarknad i Öjebyn.

Jag hoppas att jag ska kunna insipirera dig att testa på luffarslöjd, det är mer än grytunderlägg och potatisprovare, är du frågor, funderingar eller kommentarer är det bara att skicka ett mail till mig. Länk hittar du i meny till höger. Känner du att det här är något som du verkligen skulle vilja testa på under lite mer ordnade former så är det bara att höra av sig till näramste studieförbund. De brukar alltid ha någon kul luffarslöjdskurs.

Om luffarslöjd...
 

De flesta har väl stött på luffarslöjd antingen på någon auktion, hemma hos mormor eller på någon marknad. Oftast i form av en brödnagg, grytunderlägg eller fruktkorg.

Luffarslöjd, eller trådtjack som det också kallas, har sitt ursprung i det gamla bondesamhället där fattiga människor drevs ut på vägen för att söka arbete och mat för dagen.

Om luffarna inte kunde få arbete på någon gård kunde de i alla fall försöka sälja sina trådarbeten. De vanligaste föremålen var bruksföremål som korgar, grytunderlägg, vispar och brödnaggar, men man tillverkade också leksaker som hästar och grisar.

Eftersom lösdriveri var förbjudet hade luffarna en rulle tråd och ett par tänger i beredskap för att om möjligt hävda att deras sysselsättning var just luffarslöjd.

Luffarslöjd är inte något unikt för Sverige utan förekommer i många länder, exempelvis Polen, Frankrike, Tyskland, Schweiz, Italien och Ryssland.

Luffarna, främst från de baltiska staterna, blev enormt skickliga. Några få lyckades till och med starta fabriker där man "serie"-tillverkade sina trådföremål. Dessa människor lyckades tas sig ur sin fattigdom med hjälp av luffarslöjd.

Luffare fanns så sent som på1950-60 talet i Sverige.

Luffarslöjd som hobby har funnits under senare delen av 1900-talet men hade en nedgång i popularitet under 1980-90 talet.

 

 

Copyright 2009 Jonny Carlsson