Copyright 2009 Jonny Carlsson

Kontaktinformation:
meddelande@smasagor.se

  Vad är en "komma igång" saga?

Ibland kan det vara roligt att hitta på egna sagor tillsammans med barnen, men det kan vara svårt att "komma igång", hitta på en början.

Samma sak gäller när det är dax för godnattsagan och barnen vill att man ska hitta på en saga, det är inte alltid så lätt att veta hur den ska börja.....

Då är det bra att ha några "komma igång" sagor i rockärmen.
En "komma igång" saga är en kort berättelse som slutar precis när det blir spännande. Det är då det är dax för dig att hitta på resten. Vad händer sedan i berättelsen? Vad händer med hjälten? Hur ska allt sluta? Det är du som bestämmer.

 
Den modige riddaren

En riddare ska ju vara orädd, stark, modig och snäll. Brum är både stark, modig och snäll, men han är faktiskt lite rädd. Rädd för drakar.....
  Länk till komigång saga

Hur ska det gå för Brum när han ger sig ut på jakt efter en drake som skrämt slag på halva kungariket? Det är du som bestämmer!

Läs härCopyright
Räven och draken

Räven gillar att fiska. En dag får han något konstigt på kroken.....
  Länk till komigång saga

Vad händer sen?

Läs härCopyright
Tips nr 1! - Gör en egen bok

Du kan använda sagorna som en start för barnens egna fantasi, låt de fylla i resten av berättelsen själv. Kan de skriva, låt de skriva ner sin berättelse, rita bilder till och häfta ihop. Som genom ett trollslag har barnen gjort en egen bok.

Kan barnen inte skriva kan du skriva ner vad de säger, sedan kan de rita egna bilder till och vips har de också gjort en egen bok. Det bästa är att barnen kan "läsa" sin egen bok för släkt och vänner utan att egentligen läsa vad som står.
Kapten Huggtand

Länk till komigång saga
Vad ser Kapten huggtand i sin kikare? Läs sagan så kanske du får veta, eller också får du hitta på det själv....

Det är du som bestämmer!

Läs härCopyright
Strumpmonstren

Länk till komigång saga
Tänk om det finns strumpmonster som gömmer undan och äter upp dina strumpor............

Läs sagan och bestäm vad som händer när en favoritstumpa försvinner.


Läs härCopyright
Tips nr 2! - Bygg saga från bilder

Ett annat alternativ är att välja ut en eller flera bilder som finns på sidan och låta de vara byggstenar i berättelsen. Om du klickar på en bild förstoras den och du kan skriva ut den på din skrivare. Vad händer mellan varje bild? På så sätt är det lättare att komma på en hel berättelse och att återberätta den.
Om sidan

På SmåSagors hemsidan kan du hitta berättelser för små och stora barn. De är skrivna och illustrerade av Jonny Carlsson och är gratis att ladda ner och läsa för privat bruk.


Sidan stödjer


SafariLink FirefoxLink ChromeLink IExplorerLink